
مدیر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان قم:
همافزایی نهادهای فرهنگی قم در تابستان ۱۴۰۴ / تقویت نقشآفرینی نوجوانان در مساجد با اجرای طرحهای فرهنگی
به گزارش روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد از استان قم، حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حیدری، مدیر ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان قم در نشست خبری ستاد مردمی محله محور استان قم که در مرکز اصحاب هنر و رسانه اداره کل تبلیغات اسلامی قم برگزار شد، با ارائه آماری بهروز از فعالیتهای کانونهای مساجد، گفت: در حال حاضر، ۱۱۸ مجوز کتابخانه فعال شامل کتابخانههای مخزندار و قفسه باز صادر شده است.
وی ادامه داد: در حوزه سرود، ۹۰ گروه مجوزدار در حال فعالیت هستند. همچنین ۸۰ گروه نمایشی و ۴۵ گروه هنری شامل هنرهای تجسمی و ادبی در کانونها فعالاند. آمار دقیق گروههای فیلمسازی هنوز استخراج نشده، اما فعالیت در این حوزه نیز جریان دارد.
بیش از ۶۸۰ گروه قرآنی و ۱۰۰ گروه مواسات اجتماعی در میدان
مدیر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد قم همچنین با اشاره به فعالیتهای قرآنی گفت: ۶۸۰ گروه قرآنی با رویکرد قرآنی-عترتی فعالاند. در حوزه مواسات اجتماعی نیز بیش از ۱۰۰ گروه خیریه و همدلانه فعالیت دارند که حدود ۶۰ مورد از آنها به صورت تخصصی مانند کانون حضرت خدیجه و کانون نیایش کار میکنند.
سه شبستان در ساختار فرهنگی هنری مسجد: فرهنگ، هنر، نوآوری
وی با اشاره به ساختار برنامه فرهنگی هنری کانونها افزود: بر اساس زیستبوم مسجد، فعالیتها در سه شبستان تعریف شدهاند، شبستان فرهنگ با محوریت کتاب، قلم، نور، دانش و همدلی، شبستان هنر شامل سرود، نمایش، فیلم و هنرهای تجسمی و شبستان نوآوری با محوریت کارآفرینی و فناوری.
برنامهریزی مشترک برای اوقات فراغت با مشارکت نهادهای فرهنگی استان
حجتالاسلام حیدری با تأکید بر هماهنگی بینظیر میان نهادهای فرهنگی استان قم اظهار داشت: در سال جاری، برنامهریزی مشترکی برای غنیسازی اوقات فراغت با مشارکت سازمان تبلیغات اسلامی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره ورزش و جوانان و آموزش و پرورش انجام شده است. افتتاحیه این طرح با حضور ائمه جماعات، مدیران کانونها، مؤسسات و انجمنها برگزار شد و کنشگران و فعالان فرهنگی در آن شرکت داشتند.
رویداد «همصدا با مسجد» با حضور ۳۰ دستگاه اجرایی در حرم مطهر قم
مدیر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان قم با اشاره به برگزاری رویداد «همصدا با مسجد» در حرم مطهر حضرت معصومه (س) گفت: در این رویداد، بیش از ۳۰ نهاد و دستگاه فرهنگی و اجرایی استان از جمله فنیوحرفهای، هلال احمر، دفتر تبلیغات، هیئتهای دانشآموزی و دیگر مجموعهها با اعزام مربیان و مبلغان خدمات خود را به مساجد و کانونها ارائه کردند. این رویداد برای نخستینبار در استان قم با این سطح از مشارکت برگزار شد و بستری برای پیوند میان خدمات نهادها و ظرفیت مساجد فراهم کرد.
تشکیل قرارگاه عملیات رسانهای و لشکر سایبری نوجوانان در فضای مجازی
وی در ادامه به فعالیتهای رسانهای اخیر نیز اشاره کرد و گفت: به مناسبت رخدادهای اخیر، قرارگاه عملیات رسانهای با همکاری سازمان تبلیغات و دیگر مجموعهها تشکیل شد. در این چارچوب، نوجوانان در قالب لشکر سایبری در فضای مجازی و همچنین اجرای برنامههای میدانی همچون سرود و اجتماعات محلی نقشآفرینی کردند.
ادامه طرح پیوند مسجد و مدرسه در سومین سال متوالی
حجت الاسلام و المسلمين حیدری در ادامه تأکید کرد: برای سومین سال متوالی، برنامههای اوقات فراغت با تمرکز بر پیوند مسجد و مدرسه در حال اجراست. با وجود تفاوت در فعالیتهای نهادها، برنامههای فرهنگی ما بر اساس هندسهای منظم و منسجم شکل گرفتهاند که ذائقه مخاطب و ویژگیهای هر مسجد در آن لحاظ شده است.
برنامهریزی منسجم کانونهای فرهنگی هنری با محوریت نوجوانان در قم
وی با تشریح اقدامات و برنامههای انجامشده، به تبیین رویکرد این نهاد در جهت تقویت نقشآفرینی نوجوانان در مساجد پرداخت و گفت: فعالیتهای قرآنی و هنری در مساجد بهصورت توأمان دنبال میشود. برای تسهیل در اجرای این فعالیتها، علاوه بر برگزاری رویداد همصدا مسجد، از ظرفیتهای موجود در نهادهایی نظیر ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز بهره گرفتهایم تا بتوانیم مربیان متخصص را برای برنامههای هنری تأمین کنیم.
اجرای بیش از ۷۰ برنامه فرهنگی متنوع در مساجد قم
حجت الاسلام و المسلمين حیدری با اشاره به تنوع برنامههای فرهنگی، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۷۰ نوع برنامه در مساجد استان برگزار شده است. طرح شناسایی و استعدادیابی نوجوانان مساجد از سال گذشته آغاز شده و هدف آن نخبگانی نیست، بلکه بهدنبال شخصیتدهی و هویتبخشی به نوجوانان در بستر مسجد است.
وی افزود: تمامی فعالیتهای ما در دو سال اخیر با محوریت نوجوانان، بر اساس فطرت، هویتبخشی و نقشآفرینی آنان طراحی شده است. برنامههایی نظیر اردوهای هویتی، کلاسهای معارف، و فعالیتهای هنری با این رویکرد دنبال میشود.
تشکیل هستههای مقاومت فرهنگی تربیتمحور در مساجد
مدیر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان قم با اشاره به همکاری دوساله با سازمان تبلیغات اسلامی برای تقویت هستههای تربیتی گفت: اکنون ۱۳۰ کانون دارای هسته مقاومت فرهنگی با محتوای دقیق، برنامهریزی مشخص و مبلغین سازمانیافته هستند که از طریق سامانه "شمع" سازمان تبلیغات اسلامی پشتیبانی میشوند. این هستهها در طول سال، بهویژه تابستان، فعالیتهای منظم و هدفمند دارند.
کادر نوجوان؛ تربیت نیروی فعال مسجدی از ۱۲ تا ۱۸ سال
حجتالاسلام حیدری با اشاره به طرح «کادر نوجوان» گفت: در این طرح، نوجوانان ۱۲ تا ۱۸ ساله در بستر مسجد مسئولیتهایی مشخص و رسمی دریافت میکنند. اردوها، جلسات مطالعه، فعالیتهای بصیرتی و ... بخشهایی از این برنامه هستند که با محوریت شخصیتپردازی و مسئولیتپذیری نوجوانان طراحی شدهاند.
وی در ادامه افزود: در این قالب، نوجوان بهصورت رسمی مسئولیت میپذیرد، ابلاغ دریافت میکند و در سطح مسجد و محله فعالیت مؤثر انجام میدهد. این فعالیتها با رویکرد بازیمحور و رقابتی طراحی شدهاند تا جذابیت بیشتری برای نوجوانان داشته باشند.
هیئت نوجوان؛ تثبیت نوجوانان در جایگاههای کلیدی مساجد
مدیر ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد قم با بیان اینکه «هیئت نوجوان» یکی از برشهای اصلی طرح «کادر نوجوان» است، توضیح داد: از سال گذشته با همکاری سازمان تبلیغات، هیئتهایی متشکل از نوجوانان تشکیل شدهاند که در تمامی ارکان هیئت از برنامهریزی فرهنگی و صوتبرداری تا پذیرایی و مداحی نقشآفرینی میکنند. حتی کلاسهای مداحی و چهارپایهخوانی نیز برای آنان برگزار شده است.
وی با تأکید بر ارتباط مؤثر بین مسجد و محله گفت: ما مسجد را بدون پیوست محلهای نمیپذیریم. مسجدی را مسجد واقعی میدانیم که خیر و برکت آن به محله سرریز شود. هیئت نوجوان نیز در همین راستا طراحی شده تا نوجوان در محله و مسجد کنشگر و مؤثر باشد.
ضرورت سیاستگذاری کلان برای تثبیت نقش نوجوانان در هیئتها
حجتالاسلام حیدری در پایان تأکید کرد: انتظار میرود سازمان تبلیغات اسلامی در سیاستگذاریهای کلان خود، تثبیت هیئتهای نوجوان را در دستور کار قرار دهد؛ بهگونهای که با شنیدن واژه هیئت، ذهن مخاطب به نقشآفرینی و حضور مؤثر نوجوانان معطوف شود.